Veelgestelde vragen

Ik heb een bestelling geplaatst en nu? 

Via het systeem krijg ik je bestelling binnen. Betalen hoeft pas in de week van leveren. Dat gaat in overleg via de email. Omdat ik op kleine schaal produceer is het soms even wachten tot ik het vlees voorradig heb. Binnen een paar dagen breng ik je via e-mail op de hoogte wanneer ik het vlees in huis heb en wanneer het opgehaald of bezorgd kan worden.  

in de winter

Ik kan het vlees niet ophalen,  wat dan?

Binnen een straal van 25 kilometer bezorg ik ook. Zie leveren bestelling. Verzenden kan ook voor 25 euro per pakket. 

in de wei

Hoe groot is een pakket?

Ik kan mij voorstellen dat het handig is om te weten hoe groot de pakketten zijn voordat je een aankoop doet. In een standaard vrieslade van 39 cm x 36 cm x 19 cm past een pakket van 6 kilo gemakkelijk. Een pakket van 3 kg neemt maar 1/3 van de ruimte in. Voor een pakket van 12 kilo heb je iets meer ruimte nodig dan 1 vrieslade.  
in de wei

Hoe is het vlees verpakt?

De meeste vleessoorten worden per twee stuks verpakt. Gehakt wordt per 350 gram verpakt, hachee per 400 gram en soepvlees per 250 gram. Riblappen worden per 1 stuk verpakt omdat deze vrij groot zijn. Mocht je andere inpak wensen hebben, zet dit in de bestellijst bij de extra opmerkingen erbij. Het vlees wordt na het inpakken direct diepgevroren. 

Waar wordt het beest geslacht?

Het beest wordt geslacht in een Etten-Leur bij slagerij J Goos. Dit is een kleinschalige slachterij waar ik mijn dier zelf naar toe breng. Als het dier geslacht is dan blijft het vlees nog ruim 2 weken gevacumeerd in de koeling liggen. Dit is voor het rijpingsproces van het vlees erg bevorderlijk wat de kwaliteit nog meer ten goede komt. 

Verkoop je rundvlees of kalfsvlees?

Ondanks dat bijna alle kalfjes, geboren in de melkveehouderij,  gehouden worden om verkocht te worden als kalfsvlees is dat bij mij niet het geval. Je mag de naam kalfsvlees gebruiken als een dier niet ouder dan een jaar wordt. Bij mij worden de dieren tussen de 1,5 en 2 jaar oud, dus mijn vlees valt in de categorie rundvlees. Ze wegen dan al meer dan 600 kilo, dus van een kalfje is dan al lang geen sprake meer. 

Waarin is mijn manier van dieren houden onderscheidend?

In Nederland wordt het grootste deel van de kalveren, afkomstig uit de melkveehouderij, gehuisvest volgens de gangbare normen. Aangezien ik vind dat op het vlak van dierenwelzijn nog heel veel te halen valt is dit mijn focus geworden bij het houden van mijn dieren. Frisse lucht om in te ademen, genoeg bewegingsruimte en een zacht ligbed zijn de belangrijkste vereisten. Daarnaast haal ik de kalveren rechtstreeks bij de melkveehouder. Maar wel op een leeftijd dat ze sterk genoeg zijn om zelfs op te kunnen groeien zonder antibiotica. Om mijn keten zo kort en transparant mogelijk te houden, breng ik het dier zelf naar het slachthuis en als de slager het dier geslacht heeft pak ik het vlees zelf in. Zo ben ik zelf betrokken bij het hele proces en weet ik van begin tot eind hoe mijn vlees uiteindelijk geproduceerd is. Want hetgeen ik eet moet ook betrouwbaar zijn en dat wil ik ook graag delen met andere mensen. 

Hoe bereid ik het vlees het beste? 

Zorg dat het vlees geheel ontdooid is en liefst op kamertemperatuur voordat je het gaat bereiden. Doe je dit niet dan krijgt vlees een andere smaak. Ontdooien kan door het vlees eruit te halen en in de koelkast te leggen. Dit duurt wel een tijdje (een dag ongeveer). Wat ook kan is het vlees in koud water leggen waardoor het in minder dan een paar uur is ontdooid. Met betrekking tot kruiden, de hamburgers, saucijsjes en vinken zijn al gekruid dus dit hoef je zelf niet meer te doen.  

Hoe lang is het vlees houdbaar?

Het vlees is diepgevroren (-18 graden) wel een jaar houdbaar. 
buiten

Kan ik ook losse producten bestellen?

Dat kan zeker. In de lijst met losse producten kun je zien wat los te bestellen is. Zoals je ziet kan je niet alles los bestellen. Dit heeft te maken met het feit dat een dier niet bestaat uit bijvoorbeeld evenveel biefstuk als sukade als stooflappen. Om mijn klanten van alles wat aan te kunnen bieden heb ik gekozen voor de verschillende vleespakketten. 

Ben ik als klant hier aan het juiste adres?

Dat is een leuke vraag he?! Vind jij het als consument heel belangrijk dat je weet waar je vlees vandaan komt? Staat dierenwelzijn hoog op je prioriteitenlijstje? En zie je ook in dat er hoe dan ook kalfjes geboren worden zolang er zuivelproducten zijn maar dat je bewust kiest om dit vlees te eten omdat het hier in Nederland nu eenmaal is. In plaats van vlees of dieren te importeren of dieren te gaan fokken. Als je dan ook nog flexibel genoeg bent om te accepteren dat je kwaliteitsvlees in rust wordt geproduceerd, en je zo creatief bent om te eten wat er in je vriezer ligt dan word je hier blij van en ben je zeker aan het juiste adres!