Verandering begint bij bewustwording. Het leven van een kalf afkomstig uit de melkveehouderij.
23 december 2020 

Verandering begint bij bewustwording. Het leven van een kalf afkomstig uit de melkveehouderij.

van Blije Buiten Beesten

Ik praat met allerlei mensen over hoe we vandaag de dag onze kalveren houden. Mensen vertellen mij dan ook dat ze echt geen idee hebben hoe de dieren leven. Ik vraag mensen dan ook of ze dat überhaupt zouden willen weten. Want ik mij heel goed voorstellen dat als je nog nooit in aanraking bent geweest met de intensieve landbouw dat je verwachting compleet anders gaat zijn dan de werkelijkheid. Ook ik heb regelmatig reclame beelden gezien of promo films over kalfsvlees maar daarbij word zelden gefilmd hoe kalveren in het hok staan. En hoe komt dat? Is het dan toch iets wat we niet graag laten zien aan de consument?

Toch ben ik blij om te horen dat een aantal mensen deze beelden wel willen zien. Ook al kan dat behoorlijk confronterend zijn. De reden dat ze dat willen zien is dat ze zich ervan bewust willen worden hoe het eraan toe gaat. Want als je je er niet van bewust bent dan is er ook geen enkele noodzaak om het te willen veranderen. En je vraagt je misschien af, kan ik dit dan veranderen? Er zijn nu eenmaal al zoveel dieren die zo gehouden worden en wat voor invloed heb ik als individuele consument daar dan op? Elk individu is er 1 en samen worden het er veel. En ja, het kost zeker tijd voordat verandering op grote schaal ingezet kan worden. Laten we dan klein beginnen en als een lopend vuurtje anderen mee nemen in het proces van bewustwording en verandering.

Beelden uit de realiteit

De vraag die in mij opkomt,  wat ga ik laten zien? Want voor mij is het bijna vanzelfsprekend geworden, maar iets wat zelfs mij gaat tegenstaan is ineens niet zo vanzelfsprekend meer. Dus laat ik gewoon beelden zien van hoe het nu is. Je ziet op het oog misschien niets vreemds zoals op de foto hieronder. Dieren kunnen liggen, kunnen eten en drinken. De dieren zijn ook niet ziek. En toch is het goed om stil te staan bij het feit dat het hok wat je ziet,  de leefruimte is van deze dieren. De hokgrootte veranderd niet naar mate ze ouder worden. Tuurlijk zijn er wettelijke eisen, 1,8m2 is de ruimte die een kalf tot een leeftijd van 1 jaar moet hebben totdat ie naar de slacht gaat. Vinden we 1,8m2 voldoende? Als een dier bijna slachtrijp is dan weegt die ongeveer 320 kg. Hoeveel ruimte is dan gevuld met het dier zelf op een oppervlakte van 1,8m2?

Dan merk ik dat nog steeds gedacht word dat deze dieren ook naar buiten gaan. Helaas, deze dieren komen hun hele leven niet buiten. Je hele dier leven bestaat dus uit een leefgebied van in dit voorbeeld 10 dieren x 1,8 m2 is 18 m2. Ook al is dit dieren leven kort, want na 8 tot 12 maanden worden ze geslacht. Betekent dit dan ook dat we ze op deze manier moeten houden? Aangezien runderen kudde dieren zijn hebben ze ook nog te maken met een rangorde in de groep. Stel je staat onderaan de rang en je wordt aangevallen door een hokgenoot, waar is dan de ruimte om te vluchten?

Dan zie je de spleten op de grond. Hier valt de mest tussen, deze mest word onder de rooster opgevangen in een hele grote betonnen bak. De mest put. Helaas is de lucht van mest alles behalve fris om in te ademen. Ik zou adviseren ga een keer mee en ga eens boven die bak met mest staan, op dezelfde plaats als waar een kalf staat. En dan kunnen wij als mens na 5 minuten zeggen , ik loop eruit want dit is niet fijn om in te ademen. Heeft een kalf die keuze?? En wat doet dit met je luchtwegen als je 24 uur per dag hieraan bloot gesteld wordt?

op betonnen roostervloer

betonnen vloeren

Dan vind ik het nog steeds onbegrijpelijk dat het geaccepteerd is dat de dieren op beton moeten liggen. Beton? Ja, je leest het goed. En ik snap dat het super efficiënt is en goedkoop om dieren op beton te zetten waardoor je kostprijs laag ligt maar is dit zoals we het met zijn allen willen? En wil ik als veehouder mezelf hier maar bij neer leggen? Dat ik helaas geen betere opbrengstprijs ga krijgen dus ik het dan maar zo laat, terwijl het mij tegen staat? En al jaren zijn allerlei partijen bezig om rubberen roosters te gaan verplichten maar nog steeds is dit niet gelukt. Aangezien ik dood ongelukkig word op deze manier dieren te houden en ik niet het geduld heb om te wachten totdat er eindelijk meer dierenwelzijnseisen komen neem ik het heft liever in eigen handen. Want ik weet zeker dat het wel anders kan! Mijn dieren gaan in de zomer wel naar buiten en in de winter is een lekker zacht stro bed voor handen met daarbij onbeperkte frisse lucht om in te ademen. Het leuke daarvan is dat ik dieren op een hele andere manier te zien krijg. Ze laten ander gedrag zien. Gedrag waar ik als veehouder heel blij van word. Dit is voor mij de drijfveer om het anders te gaan doen! En het laat mij zien dat het wel degelijk anders kan!

in de wei

in de winter

Nu het bijna Kerst is en er vaak vlees word geconsumeerd hoop ik dat iedereen even stil staat bij het feit dat dat stukje vlees op je bord een dier is geweest. En dat een heel groot deel van de consumenten geen idee heeft welk dier het is geweest en al helemaal niet hoe ze gehouden zijn. Helaas weet ik ook dat er heel veel misleidende reclames zijn waardoor het lijkt dat we het weten, dus wees kritisch en onderzoek of het waar is wat er gezegd word. Laten we kiezen voor een beter dierenwelzijn en dat doen we samen, zowel ik als veehouder en jij in de rol van consument.

Fijne feestdagen en op naar een diervriendelijker 2021!

https://www.blijebuitenbeesten.nl

van Blije Buiten Beesten

Over de schrijver
Reactie plaatsen
Verandering begint bij bewustwording. Het leven van een kalf afkomstig uit de melkveehouderij.
23 december 2020 

Verandering begint bij bewustwording. Het leven van een kalf afkomstig uit de melkveehouderij.

van Blije Buiten Beesten

Ik praat met allerlei mensen over hoe we vandaag de dag onze kalveren houden. Mensen vertellen mij dan ook dat ze echt geen idee hebben hoe de dieren leven. Ik vraag mensen dan ook of ze dat überhaupt zouden willen weten. Want ik mij heel goed voorstellen dat als je nog nooit in aanraking bent geweest met de intensieve landbouw dat je verwachting compleet anders gaat zijn dan de werkelijkheid. Ook ik heb regelmatig reclame beelden gezien of promo films over kalfsvlees maar daarbij word zelden gefilmd hoe kalveren in het hok staan. En hoe komt dat? Is het dan toch iets wat we niet graag laten zien aan de consument?

Toch ben ik blij om te horen dat een aantal mensen deze beelden wel willen zien. Ook al kan dat behoorlijk confronterend zijn. De reden dat ze dat willen zien is dat ze zich ervan bewust willen worden hoe het eraan toe gaat. Want als je je er niet van bewust bent dan is er ook geen enkele noodzaak om het te willen veranderen. En je vraagt je misschien af, kan ik dit dan veranderen? Er zijn nu eenmaal al zoveel dieren die zo gehouden worden en wat voor invloed heb ik als individuele consument daar dan op? Elk individu is er 1 en samen worden het er veel. En ja, het kost zeker tijd voordat verandering op grote schaal ingezet kan worden. Laten we dan klein beginnen en als een lopend vuurtje anderen mee nemen in het proces van bewustwording en verandering.

Beelden uit de realiteit

De vraag die in mij opkomt,  wat ga ik laten zien? Want voor mij is het bijna vanzelfsprekend geworden, maar iets wat zelfs mij gaat tegenstaan is ineens niet zo vanzelfsprekend meer. Dus laat ik gewoon beelden zien van hoe het nu is. Je ziet op het oog misschien niets vreemds zoals op de foto hieronder. Dieren kunnen liggen, kunnen eten en drinken. De dieren zijn ook niet ziek. En toch is het goed om stil te staan bij het feit dat het hok wat je ziet,  de leefruimte is van deze dieren. De hokgrootte veranderd niet naar mate ze ouder worden. Tuurlijk zijn er wettelijke eisen, 1,8m2 is de ruimte die een kalf tot een leeftijd van 1 jaar moet hebben totdat ie naar de slacht gaat. Vinden we 1,8m2 voldoende? Als een dier bijna slachtrijp is dan weegt die ongeveer 320 kg. Hoeveel ruimte is dan gevuld met het dier zelf op een oppervlakte van 1,8m2?

Dan merk ik dat nog steeds gedacht word dat deze dieren ook naar buiten gaan. Helaas, deze dieren komen hun hele leven niet buiten. Je hele dier leven bestaat dus uit een leefgebied van in dit voorbeeld 10 dieren x 1,8 m2 is 18 m2. Ook al is dit dieren leven kort, want na 8 tot 12 maanden worden ze geslacht. Betekent dit dan ook dat we ze op deze manier moeten houden? Aangezien runderen kudde dieren zijn hebben ze ook nog te maken met een rangorde in de groep. Stel je staat onderaan de rang en je wordt aangevallen door een hokgenoot, waar is dan de ruimte om te vluchten?

Dan zie je de spleten op de grond. Hier valt de mest tussen, deze mest word onder de rooster opgevangen in een hele grote betonnen bak. De mest put. Helaas is de lucht van mest alles behalve fris om in te ademen. Ik zou adviseren ga een keer mee en ga eens boven die bak met mest staan, op dezelfde plaats als waar een kalf staat. En dan kunnen wij als mens na 5 minuten zeggen , ik loop eruit want dit is niet fijn om in te ademen. Heeft een kalf die keuze?? En wat doet dit met je luchtwegen als je 24 uur per dag hieraan bloot gesteld wordt?

op betonnen roostervloer

betonnen vloeren

Dan vind ik het nog steeds onbegrijpelijk dat het geaccepteerd is dat de dieren op beton moeten liggen. Beton? Ja, je leest het goed. En ik snap dat het super efficiënt is en goedkoop om dieren op beton te zetten waardoor je kostprijs laag ligt maar is dit zoals we het met zijn allen willen? En wil ik als veehouder mezelf hier maar bij neer leggen? Dat ik helaas geen betere opbrengstprijs ga krijgen dus ik het dan maar zo laat, terwijl het mij tegen staat? En al jaren zijn allerlei partijen bezig om rubberen roosters te gaan verplichten maar nog steeds is dit niet gelukt. Aangezien ik dood ongelukkig word op deze manier dieren te houden en ik niet het geduld heb om te wachten totdat er eindelijk meer dierenwelzijnseisen komen neem ik het heft liever in eigen handen. Want ik weet zeker dat het wel anders kan! Mijn dieren gaan in de zomer wel naar buiten en in de winter is een lekker zacht stro bed voor handen met daarbij onbeperkte frisse lucht om in te ademen. Het leuke daarvan is dat ik dieren op een hele andere manier te zien krijg. Ze laten ander gedrag zien. Gedrag waar ik als veehouder heel blij van word. Dit is voor mij de drijfveer om het anders te gaan doen! En het laat mij zien dat het wel degelijk anders kan!

in de wei

in de winter

Nu het bijna Kerst is en er vaak vlees word geconsumeerd hoop ik dat iedereen even stil staat bij het feit dat dat stukje vlees op je bord een dier is geweest. En dat een heel groot deel van de consumenten geen idee heeft welk dier het is geweest en al helemaal niet hoe ze gehouden zijn. Helaas weet ik ook dat er heel veel misleidende reclames zijn waardoor het lijkt dat we het weten, dus wees kritisch en onderzoek of het waar is wat er gezegd word. Laten we kiezen voor een beter dierenwelzijn en dat doen we samen, zowel ik als veehouder en jij in de rol van consument.

Fijne feestdagen en op naar een diervriendelijker 2021!

https://www.blijebuitenbeesten.nl

van Blije Buiten Beesten

Over de schrijver
Reactie plaatsen